Kom tussen 11.00 en 16.00 uur op bezoek en de medewerkers van de Karkooi kunnen u alles vertellen over  allerlei soorten ploegen, de ontwikkeling van de ploeg en bijzonderheden van het ploegen.  Ook over het verschil van een eenpaardsploeg, een treepaards- of vierpaardsploeg.

Het Boerendagmuseum bezit een groot aantal paardenploegen. Wijlen Kees Goos heeft het merendeel bijeen gezocht. Zo hebben we een aantal houten ploegen met metalen risters. Ook een nagenoeg originele karploeg. Deze ploeg heeft een los voorstel met een groot en klein wiel. Bij sommige ploegen hoort nog een zg. ploegspade. Bij anderen hoort weer een houten hamer voor het goed afstellen. Een grote ontginningsploeg moest met zeker twee paarden getrokken worden. Weiland scheuren gebeurde vaak in twee delen, eerst de zode ongeveer 8 cm. diep afleggen en vervolgens in dezelfde voor nog zo’n 12 tot 15 cm. zuivere grond er over heen. We hebben ook een aspergeploeg en diverse aanaardploegen.

Zo’n 100 jaar geleden werd het hout vervangen door metaal. De houten ploegen werden veelal door de plaatselijke timmerman en smid gemaakt. In de 20e eeuw werden de ploegen al in de fabriek gemaakt. deze ploegen werden zowel als rondgaande en als wentelploeg gemaakt. Rondgaande ploegen veelal eenpaards, de wentelploegen zowel eenpaards als twee tot vierpaards uitvoering. Een paard kan tot ongeveer 10 pk aan kracht ontwikkelen. De moderne tractoren tot ver boven de 100 pk. Goed afgesteld leveren ze prachtig ploegwerk. Maar toch veel waardering voor onze voorouders die dit zware werk met een os of paardje soms dagenlang volbrachten.