Jac Mouws en Riet Hereijgers geven een rondleiding in het splinternieuwe Boerendag-museum Karkooi in Rijsbergen. Pix4Profs-Ron Magielse

Jac Mouws wrijft even over een oude, houten wagen in het nieuwe Boerendag-museum Karkooi. ,,Een hondenkar”, bukt hij en wijst: ,,De honden liepen hier onder.”

In het splinternieuwe museum wordt nog flink wordt geklust. Maar Jac Mouws en Riet Hereijgers van de stichting Boerendag Rijsbergen kunnen nu al hun lol niet op.

Daar lopen ze. In een loods die jarenlang tot de nok was gevuld met de meest uiteenlopende nostalgische objecten die deden terugdenken aan het boerenleven van weleer. 

Spullen die werden ingezet bij de – inmiddels opgeheven – jaarlijkse Boerendag. Waar mensen, ook buiten dat evenement om, nieuwsgierig naar waren. Riet Hereijgers: ,,Al zo’n twintig jaar geleden bedachten we dat het meer waard was. We wilden een echt museum.”

Een idee dat sneller was bedacht dan uitgevoerd, bleek in de jaren die volgden. Terwijl Mouws en Hereijgers doorlopen, tussendoor op van alles wijzen, van een veilingklok tot een oude kippenkunstmoeder en van het schaalmodel dat Frans Mathijssen maakte van de Rijsbergse melkfabriek tot een compleet boerenhuis (met portretten van de grootouders van Mouws aan de muur) vertellen ze hoe, na talloze ambitieuze plannen, een jaar of vijf geleden werd besloten om de loods om te bouwen tot museum.

Handen uit de mouwen

Het dak en de vloer werden vervangen, er werden kamers ingericht, tussenmuren geplaatst, getimmerd, gestuct. Alles met inzet van lokale sponsoren. ,,En met vooral heel veel eigen werk.” Mannen als Mouws, Jos van Rijckevorsel en Wil Hereijgers staken de handen uit de mouwen.

Intussen liet de stichting Boerendag zich door deskundigen informeren hoe je een goed museum inricht, waren er studenten die er een afstudeeropdracht van maken. Alles met: ,,Dit als resultaat”, staan Hereijgers en Mouws even stil in de gigantische ruimte.

Er zijn landbouwwerktuigen, karren, wagens, gebruiksvoorwerpen. Er is een compleet schoollokaal, een washoek, er zijn vitrines met weckpotten, zaden, kapperswerktuigen.

,,En alles met objecten die we hebben gekregen en die we zelf, indien nodig, repareerden.” 

Zondag is het feest. Burgemeester Joyce Vermue opent het museum. Daarna is het op afspraak en elke woensdagmiddag en elke laatste zondag te bezoeken.

Bron: https://www.bndestem.nl/breda/karkooi-een-splinternieuw-museum-dat-doet-verlangen-naar-het-boerenleven-van-weleer~a8efcddb/