De onthulling van een gedenksteen door oprichter Charles Luijten en oud-voorzitter Jos van Rijckevorsel van de Boerendag betekent het officiĆ«le startsein voor de renovatie van het Boerendagmuseum ‘de Karkooi’. Over een jaar moet de verbouwing klaar zijn.
 
De tijd was rijp. Het gebouw aan de Tiggeltsebergstraat had onvoldoende capaciteit om een waardig Boerendagmuseum te huisvesten. Ruim twaalf jaar is de oude kippenstal de thuisbasis van de organisatie van de Boerendag.

,,Wat ooit begon als een opslagplaats voor boerenkarren, oude handwerktuigen en materialen werd een museum, maar om alles goed te kunnen laten zien moet er wel genoeg ruimte zijn”, vertelt de huidige voorzitter Riet Hereijgers aan de ruim veertig aanwezigen.

Voor Luijten was de onthulling van de steen een bijzonder moment. De Boerendag was 43 jaar geleden immers zijn idee. ,,Als je ziet hoe het evenement in al die jaren gegroeid is. En met deze verbouwing erbij: echt subliem.” De verbouwing wordt volledig door vrijwilligers uitgevoerd.

,,Het doel is nu om ons voor te bereiden op de toekomst van het evenement. We willen het heden naast het verleden zetten”, legt Van Rijckevorsel uit. ,,Uiteindelijk hopen we dat bezoekers ook na de Boerendag in augustus de weg naar de vernieuwde Karkooi vinden.”

Naast een museum voor de Boerendag neemt vanaf december de Heekundekring De Drie Heerlijkheden haar intrek in de Karkooi omdat zij museum De Weeghreyse moeten verlaten.

Beide partijen kijken uit naar deze samenwerking. ,,We hopen dat we met gezamenlijke en thematentoonstellingen een verbinding tussen de oude en nieuwe generatie kunnen maken”, vertelt Toon van den Berg namens de Heemkundekring. Wanneer de renovatie klaar is krijgt De Drie Heerlijkheden bijna 60 vierkante meter aan tentoonstellingsruimte.