Louis de Bie (l) neemt het met zijn twee 2pk-Belgische trekpaarden Suska en Gerda op tegen Kees Bastiaansen op zijn 16pk-trekker, een Steyr één-cilinder. ,,We wisten op voorhand al dat de paarden zouden winnen.” © Foto: Ramon Mangold

RIJSBERGEN – Het was weer volop genieten voor de liefhebbers van het oude boerenleven op de Boerendag in Rijsbergen.

‘Een sterk gevoel van nostalgie’ krijgt bezoeker Frans van Tetering uit Zevenbergen bij het defilé van paarden, die allerlei landbouwtuig en koetsen achter zich aanslepen. Halverwege de 41ste editie van de Boerendag, zaterdag in Rijsbergen, breekt de zon door en kunnen de 12.000 bezoekers zich weer helemaal in het boerenleven uit de jaren ’50 en ’60 wanen.

Paarden

Van Tetering groeide op in de jaren ’40 en ’50, eigenlijk vlak voor de opkomst van de tractor. De boeren in die tijd deden het vooral met paarden, met paardenkrachten. ,,Zelf kom ik niet uit een boerengezin, maar dat boerenleven heeft me altijd enorm aangetrokken. Ik ging als jongetje dan ook vaak bij boeren in de buurt langs om te kijken en te helpen. Ik vond het altijd bijzonder machtig als paarden de grond omploegden.”

Van Tetering kijkt dan ook zijn ogen uit op de Boerendag; het is zijn eerste keer. ,,Door de vele regen vandaag zijn we wat later gekomen. Volgend jaar wil ik echt ’s morgens. Natuurlijk is er bij dit evenement veel circus omheen, wat van mij niet zo hoeft. Maar in de kern zijn de wagens, het gereedschap en de boerderijdieren allemaal enorm herkenbaar.”

Nieuw

’s Middags is er een nieuw onderdeel op de Boerendag. Honderden bezoekers kijken naar een krachtmeting tussen de twee paarden Suska en Gerda en een trekker uit 1950 met 16 pk. Zowel de machine als de paarden slepen een slee achter zich aan. Om de vier meter klimt hier een mens op; wie het eerst niet meer verder kan verliest. De paarden kunnen zeventien mensen aan, de tractor komt tot slechts vijftien. ,,We zochten een interactief onderdeel met paarden, dat niet alleen voor kinderen interessant was”, legt Boerendag-voorzitter Jos van Rijckevorsel uit. ,,We hebben deze strijd uitvoerig getest met stenen, dus we wisten op voorhand al dat de paarden zouden winnen. Dit onderdeel is wat mij betreft een mooie toevoeging, ik denk dat het een blijvertje is.”

Een blijvertje is ook de folklore: een doorlopend theater, waar je je echt in de jaren ’50 waant. De 90-jarige mevrouw Oostvogels speelde de afgelopen 31 jaar vol overgave mee met dit onderdeel, maar besloot daar dit jaar met pijn in het hart mee te stoppen. ,,Ik heb het altijd met zoveel plezier gedaan. Dan was ik weer aan het breien, of ik deed andere werkjes en dat deed ik met hart en ziel. Deze folklore is zo belangrijk geweest voor me, dat het me dit jaar enige moeite kostte om naar de Boerendag te gaan. Ineens ben ik geen fotomodel meer”, glimlacht ze.

Trekkers

Een wandeling over het terrein van tweeëneenhalve hectare vereist enige scherpte, want overal lopen koeien, paarden en ezels rond. Niet op het gedeelte waar oude tractoren tentoongesteld worden. ,,Trekkers hè”, verbetert Theo de Laat uit Made. Hij is hier met zijn club die desondanks toch Eerste Drimmelense Tractor Oldtimer Vereniging (EDTOV) heet; de club nam vijftien trekkers mee. ,,Het zijn de trekkers uit onze jeugd, hier zijn we mee opgegroeid. Er staan hier prachtige apparaten, zelfs een uit de jaren ’40”, klinkt het haast ontroerd.

Dat geldt niet voor Van Tetering, die dan ook uit een iets oudere generatie komt. ,,Voor mij draait het om de paarden. Die tractoren heb ik altijd speelgoed gevonden, daar heb ik echt minder mee.”