Nieuws

Boerendag Rijsbergen stopt met organisatie evenement

29 maart 2022 - Persbericht Stichting Boerendag Rijsbergen

Organisatie slaat andere weg in en opent museum

Sinds 1977 wordt op de eerste zaterdag in augustus in Rijsbergen de Boerendag georganiseerd. Wegens een tekort aan vrijwilligers heeft de organisatie het moeilijke besluit moeten nemen om te stoppen met het organiseren van het grootschalige evenement in augustus. De organisatie richt zich nu op de opening van het museum, waar bezoekers het hele jaar door een kijkje kunnen nemen in grootmoeders tijd.

Tekort aan vrijwilligers

In de afgelopen 4 jaar kon het evenement maar 1 keer doorgaan: in 2019. In 2018 kon het evenement niet doorgaan vanwege de hitte. In 2020 en 2021 gooide het coronavirus roet in het eten. Dit zorgt ervoor dat de vaste ploeg van vrijwilligers een stuk kleiner is geworden.

Het tekort aan helpers tijdens de opbouw en tijdens het evenement speelt al een aantal jaren. De huidige ploeg fanatieke vrijwilligers wordt ouder en het blijkt lastig om hiervoor opvolging te vinden, ondanks meerdere oproepen die geplaatst zijn. In de afgelopen 10 jaar is geprobeerd om het evenement al een stuk kleiner op te zetten, zodat minder vrijwilligers noodzakelijk zijn. Helaas heeft de organisatie dit moeilijke besluit moeten nemen, omdat het niet meer mogelijk is om bezoekers de kwaliteit te bieden die men de afgelopen jaren gewend was

De organisatie dankt alle vrijwilligers, deelnemers en natuurlijk bezoekers voor de hulp en de komst in de afgelopen jaren.

Boerendag museum de Karkooi opent medio mei

Na jaren van voorbereiden wordt in mei ‘Boerendagmuseum de Karkooi’ geopend. Door de loop der jaren is door vrijwilligers een grote collectie aan gebruiksvoorwerpen en gereedschappen bewaard en gerenoveerd. De grote schuur vol karren aan de Tiggeltsebergstraat is omgetoverd tot een  museum. Ook heeft Heemkundekring De Drie Heerlijkheden zijn intrek gevonden in het gebouw.


Boerendag zoekt verjonging voor ondersteuning evenement

7 februari 2022 - Persbericht Stichting Boerendag Rijsbergen

Sinds 1977 wordt op de eerste zaterdag in augustus in Rijsbergen de Boerendag georganiseerd. Het dorp keert ieder jaar even terug naar grootmoeders tijd. In de afgelopen 4 jaar kon het evenement maar 1 keer doorgaan: in 2019. In 2018 kon het evenement niet doorgaan vanwege de hitte. In 2020 en 2021 gooide het c98oronavirus roet in het eten. Dat heeft gevolgen voor de beschikbaarheid van helpers bij het opbouwen, afbreken en tijdens het evenement.

De ploeg waar de organisatie op kon bouwen tijdens de opbouw van het evenement is aan het vergrijzen. Dat betekent dus dat er nieuwe jonge mensen nodig zijn die het stokje overnemen. Anders kunnen we de vele bezoekers niet de kwaliteit evenement bieden, die ze de afgelopen jaren gewend waren. Zo zijn er extra handen nodig voor het opbouwen van de tent, de inrichting van het evenemententerrein en hand- en spandiensten op de dag van het evenement zelf.

Ben jij 1 of meerdere dagen beschikbaar in de periode van: 3 tot en met 8 augustus 2022? Heb jij interesse om ons te helpen tijdens de Boerendag Rijsbergen op de eerste zaterdag van augustus? Stuur een e-mail naar info@boerendagrijsbergen.nl of bel met: 06-12235707 (Riet Hereijgers)

Foto: Erwin Martens


Boerendag Rijsbergen last evenement af in 2021

30 maart 2021 - Persbericht Stichting Boerendag Rijsbergen

Ontwikkeling landbouwmuseum in de ‘Karkooi gaat door

Vanwege het Coronavirus gaat de Boerendag in Rijsbergen ook in 2021 op de eerste zaterdag van augustus niet door. Toch zit de organisatie niet stil en wordt in de ‘Karkooi’ hard gewerkt aan de inrichting van het landbouwmuseum. De sfeer van de boerendag op 1 dag, is binnenkort het hele jaar door te beleven.

Op dit moment laat de actuele situatie rondom het coronavirus nog geen enkel evenement toe. Dat maakt het voor de organisatie van Boerendag Rijsbergen ingewikkeld op welke manier er een veilig en verantwoord evenement georganiseerd kan worden. “Op dit moment is het erg onduidelijk, hoe de situatie ervoor staat op de eerste zaterdag van augustus: Welke maatregelen zijn er op dat moment en kunnen we dan al grote bezoekersstromen ontvangen?. Wat betekent dit voor de financiële situatie van ons evenement?”

De organisatie ziet geen mogelijkheden om het evenement te verplaatsen naar een later moment in het jaar. Om deze redenen is besloten om het evenement voor dit jaar te annuleren. Dit geldt voor het gehele evenement op 7 augustus, de afterparty en het geplande nieuwe zondagprogramma op zondagmiddag 8 augustus 2021.

Landbouwmuseum in de Karkooi
Stichting Boerendag Rijsbergen is al langere tijd bezig met voorbereidingen om ervoor te zorgen dat bezoekers de collectie het hele jaar door kunnen bewonderen. Het museum moet een educatief karakter krijgen en dus ook de schoolgaande jeugd kunnen interesseren in het boerenleven door de jaren heen.

Eind 2020 heeft Heemkundekring De Drie Heerlijkheden als eerste gebruiker haar intrek genomen in het nieuwbouw. Op dit moment wordt er hard gewerkt door een kleine groep vrijwilligers aan de inrichting van het middelste gedeelte. Hier zal een landbouwmuseum ontwikkeld worden. Later volgt hierover meer informatie.

Boerendag Rijsbergen op 6 augustus 2022
De organisatie gaat haar best doen om op de eerste zaterdag van augustus in 2022 een nieuwe Boerendag te organiseren. Houdt u alvast zaterdag 6 augustus 2022 in uw agenda vrij.

Informatie
De organisatie heeft geprobeerd om haar afnemers, leveranciers, deelnemers, medewerkers  en vrijwilligers tijdig te informeren omtrent dit besluit. Mocht onze berichtgeving u niet bereikt hebben, dan kunt u dit bericht als zodanig beschouwen. Voor meer informatie is het secretariaat bereikbaar via info@boerendagrijsbergen.nl of via de contactinformatie op onze website.


Postcoderoos Zonnepanelen op het Boerendagmuseum

11 oktober 2020 - “Energie coöperatie in oprichting”

Op het dak van Boerendagmuseum passen ongeveer 600 panelen. Daar kunnen 50 á 60 deelnemers (huishoudens) van profiteren bij 3000 kWh aan zon-certificaten. Zij betalen ieder hun eigen aandeel in het systeem, en krijgen jaarlijks inkomsten uit de stroomproductie en subsidie op energie belasting waardoor de investering in 9.5 jaar is terugverdiend, terwijl de regeling 15 jaar duurt.
Heeft U interesse om deel te nemen aan dit project, meld U dan aan voor 31 Oktober op karkooizon@gmail.com onder vermelding van naam, adres etc. en het aantal gewenste zon-certificaten.

Lees meer in de brochure: Klik hier

 


Boerendag en Heemkundekring samen onder nieuw dak

5 augustus 2020 - Charles Luijten (De Zundertse Bode)

RIJSBERGEN – Wie straks een bezoek brengt aan de Karkooi in Rijsbergen, zal ogen tekort komen. Er is hard gewerkt aan het vernieuwde pand waarin zowel Stichting Boerendag Rijsbergen als Heemkundekring De Drie Heerlijkheden nu hun onderkomen hebben.

Zondag kregen medewerkers van de Stichting Boerendag Rijsbergen, die in groten getale kwamen opdraven, reeds een voorproefje. Het bestuur van de stichting had hen voor de ingebruikname van de nieuwe ontvangstruimte uitgenodigd. Er was bewust gekozen voor het voorbije weekeinde: de Boerendag vindt normaal gesproken immers op de eerste zaterdag van augustus plaats. Vanwege het coronavirus was dat laatste dit jaar niet mogelijk. “We vonden het niet onverstandig om onze mensen nu samen te brengen,” zegt secretaris Riet Hereijgers-Mathijssen. “Dat is bevorderlijk voor het behoud van het onderlinge contact.” De Karkooi is onherkenbaar veranderd. In 2017 ging de metamorfose van start. Toen werd reeds een begin gemaakt met de bouw van een ruime werkplaats, voorzien van een fraaie kantine ten behoeve van de medewerkers die de materialen en gereedschappen uit grootmoeders tijd onderhouden. Ze zijn er iedere week te vinden. De gigantische ruimte waarin de spullen worden bewaard, is volledig gerenoveerd. Het voorste gedeelte van het gebouw ( 15 x 16 meter) is omgetoverd in een soort huiskamer die dienst doet voor ontvangst. In het pand is nu ook de heemkundekring gehuisvest. “We zijn nu geweldig gesetteld,” laat haar voorzitter Toon van den Berg horen.

Waardering

He gehele project is bekostigd uit eigen financiële middelen en door een bouwploeg van de eigen medewerkers die met recht een vermelding verdienen: Wil Hereijgers, Jos van Rijckevorsel, Jac Mouws, Jan van Gils, Jan Mulders en Piet Jacobs. De eerste drie hebben er samen 4.200 uur aan gewerkt. Nu wacht nog een grote verhuizing van de materialen die gedurende de bouw elders waren ondergebracht. Volgens bestuurslid Kees Verkooijen wordt het voorplein door Brabants Landschap opnieuw aangekleed. De medewerkers, die om voldoende afstand te kunnen houden in twee groepen ( voormiddag en namiddag) werden gesplitst, toonden grote waardering voor de bouwers en het geleverde werk.

BIJDRAGE CHARLES LUIJTEN


Jaarlijks in het eerste weekend van augustus keert het dorp Rijsbergen (gemeente Zundert) terug naar het leven van grootmoeders tijd. Al meer dan 40 jaar beleven gezinnen een compleet dagje uit op de Boerendag in Rijsbergen. Een dag bruisend van nostalgie, spectaculaire demonstraties en optredens, veel paarden, schapen en pony’s.

Dit jaar zou het evenement voor de 44e keer georganiseerd worden, maar kan door het Coronavirus het evenement geen doorgang vinden. Ons West Brabant dook in de archieven van beeldmateriaal en sprak met diverse vrijwilligers die zich jaarlijks voor dit evenement inzetten. In dit tijdsbeeld komen diverse beelden voorbij uit de afgelopen jaren.

Kijk hier naar het tijdsbeeld van de Boerendag Rijsbergen op Ons West Brabant TV.

Foto: Erwin Martens


Boerendag Rijsbergen last evenement af

22 april 2020 - Persbericht Stichting Boerendag Rijsbergen

Boerendag Rijsbergen last evenement af voor 2020, maar zit niet stil

Boerendag Rijsbergen last evenement 2020 af

Vanwege het Coronavirus gaat de Boerendag in Rijsbergen dit jaar op de eerste zaterdag van augustus niet door. Toch is er niet alleen maar negatief nieuws te melden: De werkzaamheden in de nieuwbouw van de Karkooi nadert de voltooiing en binnenkort zal de eerste gebruiker haar intrek nemen.

De maatregelen omtrent het Coronavirus treffen ook de organisatie van de Boerendag in Rijsbergen. Op dinsdag 21 april maakte de overheid een verbod op evenementen bekend tot 1 september. Daarnaast trekt het evenement veel bezoekers en deelnemers uit België, welke nu geen bijdrage aan het evenement kunnen leveren. Dit zorgt ervoor dat het evenement in zijn volledigheid voor dit jaar wordt afgelast. Dit geldt voor het evenement op zaterdagmiddag 1 augustus, de afterparty en het geplande nieuwe zondagprogramma op zondagmiddag 2 augustus.

Voor de 2e keer in het 44-jarig bestaan van het evenement is de organisatie genoodzaakt om dit moeilijke besluit te nemen. In 2018 gebeurde dit ook al vanwege extreme weersomstandigheden.

Nieuwbouw Karkooi bijna afgerond
In juli 2019 is de eerste steen gelegd voor de nieuwbouw van een deel van de Karkooi. De afgelopen maanden (voor het coronavirus losbrak in ons land) is er door vrijwilligers hard gewerkt om de ontvangstruimte gereed te krijgen. Als de maatregelen worden versoepeld, zal Heemkundekring De Drie Heerlijkheden als eerste gebruiker haar intrek nemen in het nieuwbouw. Zij hebben hier een eigen ruimte en opslag tot hun beschikking.

Na de afronding van het nieuwe gedeelte van het gebouw, kan er gewerkt worden aan de inrichting van het landbouwmuseum in ontwikkeling. Binnen de organisatie is een werkgroep samengesteld die zich bezighoudt met hoe het museum eruit moet komen te zien, de beleving van de bezoeker en welke materialen of werkzaamheden er te zien zullen zijn.

Boerendag Rijsbergen 2021 op 7 augustus
Wij hopen op uw begrip voor deze situatie. De organisatie gaat haar best doen om op de eerste zaterdag van augustus in 2021 een nieuwe Boerendag te organiseren. Houdt u alvast zaterdag 7 augustus 2021 in uw agenda vrij.

Informatie
De organisatie heeft geprobeerd om haar afnemers, leveranciers, deelnemers, medewerkers  en vrijwilligers tijdig te informeren omtrent dit besluit. Mocht onze berichtgeving u niet bereikt hebben, dan kunt u dit bericht als zodanig beschouwen. Voor meer informatie is het secretariaat bereikbaar via info@boerendagrijsbergen.nl of via de contactinformatie op onze website.


Brabants Buske op de Boerendag

8 augustus 2019 - Brabants Buske (Omroep Brabant)


Sfeer en nostalgie op 43ste Rijsbergse Boerendag

5 augustus 2019 - Erwin Martens (Ons West Brabant)

Foto: Erwin Martens

Voor de 43ste keer vond afgelopen zaterdag de Boerendag plaats in Rijsbergen. Vele duizenden bezoekers bezochten het evenement en beleefden de sfeer en nostalgie van 60 jaar geleden. Thema was de Gouden bruiloft en dat was goed te merken in de Historische optocht en bij de Folklore groep.

Pastoor Hans van Geel zegende het mariabeeldje in, wat werd geplaatst in de Karkooi, het thuis van de Boerendag. In 2020 wordt hier het museum ingericht. Burgemeester Joyce Vermue bezocht Rijsbergen en het evenement voor het eerst en was enthousiast. Zij sprak met de vrijwilligers, publiek en sprak de genodigden toe.

In de ochtend kwam het werk met paardenkracht aan bod op de demovelden. In de middag was er ruim baan voor het machinale werk. Rijen dik stond het bij de mini-trekkers welke 100 meter aflegden. ’s avonds tijdens de afterparty kwam de jeugd uit heel West-Brabant aan hun trekken met een optreden van de WC Experience en DJ Gijs. De organisatie kijkt terug op een geslaagd evenement met goed ‘boerendag-weer’.

(meer…)


Flinke maar gezellige drukte op 43ste Boerendag

- Charles Luijten (De Zundertse Bode)

Het was een geslaagde editie! (Foto: Charles Luijten)

Het was een geslaagde editie! (Foto: Charles Luijten)

RIJSBERGEN – Ze moesten een jaartje wachten, omdat Boerendag vorig jaar vanwege de extreem hoge temperaturen niet door ging. Dit jaar waren de weergoden in een goede bui. Ze trakteerden het nostalgisch cultureel evenement dan ook op prima weer. Dat bracht op de Tiggeltseberg heel wat volk op de been.

Er viel weer volop te zien en te genieten. De organisatie spreekt van een geslaagde Boerendag, waar de hele dag door een gezellige sfeer hing. Kinderen konden zich volop uitleven in de draaimolen, de schommel, de zandberg en nog veel meer. Waar men ook keek, overal was er een hoop beweging.

Het thema dit jaar was het vieren van een ouderwetse gouden boerenbruiloft. Dit resulteerde in een prachtig schouwspel en demonstraties met legendarisch boerentuig. Kortom de bezoeker kwam ogen tekort op de 43ste Boerendag. 


Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten