Rijsbergen met haar 6000 inwoners is een gemoedelijk Brabants dorp aan de Belgische grens waar de weg van Breda naar Antwerpen (afstand ma. 40 km) door heen loopt. Een bezoek aan Rijsbergen en dat te combineren met een bezoek aan deze steden is geen verkeerde keus. Daarvoor biedt Rijsbergen genoeg. Een dorp met oude tradities, dat bruist van activiteiten dankzij haar fijn leefklimaat en sterk verenigingsleven. Rijsbergen is voornamelijk agrarisch en ligt te midden van veel natuurschoon.

Men kan in haar bosrijke omgeving dan ook heerlijk fietsen en wandelen. Hiervoor bestaan wandel- en fietsroutes. Erg in trek zijn landgoed Pannenhoef en de Vloeiweide,  een tocht langs de veldkapellen en de grot achter de R.K. St. Bavokerk toegewijd aan de H.Maria. Verder vindt u in de kom van het dorp diverse kunstwerken en monumenten.

De St. Bavokerk bezit prachtige glas in lood ramen. U kunt Streekhistorisch museum “De Weeghreyse” bezoeken waar de voetsporen in het stenen tijdperk te zien zijn. Op 1 september 2001 werd in verband met het 25-jarige bestaan van de Stichting Boerendag een kunstwerk, een standbeeld van “de koe”,  onthuld in de Nasaustraat. Het standbeeld werd geschonken door dhr. G. Kuypers, oud-gemeentesecretaris van Rijsbergen. Binnen de sector van de Nederlandse Rundveehouderij vormt Rijsbergen een enclave en staat daar heel bekend om. Immers in het ene weiland grazen zwartbonte (Fries-Hollands veeslag) en soms vlak ernaast roodbonte melkkoeien (Maas-Rijn-IJssel veeslag). Een tamelijk unieke situatie. Luistert u eens naar het nummer ‘Rijsbergen mijn dorpje‘ geschreven door Drik de Bruijn. Drik (1908) ontvouwde in dit liedje vooral een tijdsbeeld van een stukje platteland en haar bewoners. Een fraai portret, liefdevol getekend.