Het ontstaan van de Boerendag is een initiatief geweest van de geboren en getogen Rijsbergenaar Charles Luijten. Charles is 25 jaar voorzitter geweest vanStichting Boerendag. Vanaf oktober 2001 is Charles gestopt met het voorzitterschap van het algemeen en dagelijks bestuur, echter hij is nog wel actief betrokken bij de Boerendag o.a. als lid van de Karkooi- commissie.

In 1976 begon Charles met het uitwerken van zijn plan. Toen dat klaar was legde hij dat voor aan burgemeester Toon Hartman die er mee ingenomen was. Burgenmeester Hartman van de voormalige gemeente Rijsbergen zegde alle steun toe van de gemeente bij het uitvoeren daarvan. De fok- en controleverenigingen St.Bernardus en St. Bavo toonden zich enthousiast. Charles Luijten schreef een vergadering uit. Hiervoor werden plaatselijke verenigingen, standorganisaties en een aantal Rijsbergenaren op persoonlijke titel uitgenodigd.

Dat was 3 mei 1977. Op 13 juni stond vast dat op zaterdag 6 augustus 1977 een Boerendag gehouden zou worden in de woonwijk Laguiten. De aanleiding hiertoe was dat de fok- en controleverenigingen in dat jaar hun 25ste- en tevens laatste gecombineerde fokveedag zouden houden. Behalve oprichter Charles Luijten zelf, hielpen bij het organiseren van de Boerendag zijn broer Antoon Luijten, Nico van Dongen, Jan Jacobs, Astrid Dunk en Jan Bastiaansen mee.

De eerste Rijsbergse Boerendag bleek meteen een voltreffer te zijn. De fok- en controleverenigingen zagen hierdoor van hun eerder genomen besluit af. De keuring van de rood- en zwartbonte koeien bleef dankzij de komst van de Boerendag van een ondergang bespaard.

De Boerendag werd zeven jaar in woonwijk Laguiten georganiseerd. Daarna vond het evenement plaats op het ponyterrein van DES aan de Finé en verkaste in 1986 naar een terrein in de omgeving van de Tiggeltsebergstraat, alwaar de Boerendag nog steeds gehouden wordt, en waaraan de laatste tien jaar meer dan 500 vrijwilligers meewerken. Op 1 september 2001 werd naar aanleiding van het 25-jarig bestaan een feest georganiseerd. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan is het standbeeld “de Koe” onthuld in de Nassaustraat en is een fotoboekje uitgegeven.