Riet Hereijgers en Jan Mulders: ‘Als je publiek wilt trekken, moet je kunnen inschatten waar het om geeft’ (Foto: Charles Luijten)

Riet Hereijgers en Jan Mulders: ‘Als je publiek wilt trekken, moet je kunnen inschatten waar het om geeft’ (Foto: Charles Luijten)

RIJSBERGEN – Rijsbergen maakt zich weer op voor de Boerendag. Zaterdag 3 augustus is het zover. Het is dan voor de 43ste keer dat het cultureel-folkloristisch evenement plaatsvindt. Ook deze keer worden weer duizenden bezoekers verwacht.

Vorig jaar werd de Boerendag vanwege de moordende hitte en extreme droogte afgelast. Hopelijk doet zich zoiets zich niet meer voor, maar door de klimaatmaatveranderingen weet je het nooit. De Stichting Boerendag gaat er van uit dat dit jaar in elk geval herhaling van 2018 uitblijft. “Het programma voor zaterdag 3 augustus ligt in ieder geval klaar”, zegt secretaris Riet Hereijgers- Mathijssen. Samen met Jan Mulders, hoofdbaas van De Karkooi, praten we met haar over de op stapel staande Boerendag. “Ik heb er alle vertrouwen in dat wanneer de mensen na afloop weer huiswaarts keren, ze zullen zeggen dat ze een interessant en leuk dagje uit zijn geweest”. De attracties zijn zeer verschillend van aard en aantrekkelijk zowel voor jong als oud. Immers: als je publiek wilt trekken, moet je goed kunnen inschatten waar het om geeft.

Gouden Bruiloft

Alle programmaonderdelen van de dag opsommen is te veel, maar dat een uitgebreide braderie niet ontbreekt, mag duidelijk zijn. Ook al heeft die met het alledaagse boerenleven van vele jaren geleden niets van doen. Het gaat op de Boerendag dan ook hoofdzakelijk over het laatste. Thema van het festijn waaraan weer velen uit eigen dorp en andere plaatsen deelnemen is ‘Terug naar de Gouden Bruiloft’. “Onze eigen folkloregroep brengt die in uitvoering. Vele jaren geleden hebben we dat thema al eens gehad en dat was een groot succes”. Zij raadt de kinderen aan niet hun allerbeste kleren aan te doen gezien de speelmogelijkheden en attracties die voor hen worden gebouwd, zoals grote zandbak, ‘zweef’ en nostalgische ‘mallemolen draaidraai’. ” Wanneer kinderen zich goed amuseren, krijgen de ouders ook een fijn gevoel. Het bewerkstelligen van een vrolijke sfeer is voor een Boerendag als de onze dan ook heel belangrijk “, voegt Riet Hereijgers toe.

Opslag

We leggen ons oor te luister bij Jan Mulders onder het drinken van een door vrouw Nel vers gezet bakje koffie. Jan zet in De Karkooi voor een werkgroep van acht vrijwilligers de lijnen uit. Het hele jaar door, behalve bij winterse temperaturen, zet deze zich in voor herstel en onderhoud van alle getuig dat jaren terug praktisch op elke boerderij te vinden was. “Dit jaar was het allemaal niet zo eenvoudig. Vanwege de nieuw- en verbouw van De Karkooi moest het kar- en wagenarsenaal, oude machines en werktuigen, kleding en klein materiaal elders worden ondergebracht, voornamelijk in loodsen, schuren en zolders van particulieren en gestopte boeren”.

Karkooi

Volgens Mulders is het dan ook alle hens aan dek de komende dagen om de spullen bij elkaar te krijgen die op 3 augustus niet mogen ontbreken. “Denk bijvoorbeeld aan de historische optocht waarbij rollend materieel getrokken wordt door zware viervoeters of nostalgische tractoren. Een hele puzzel, je weet immers vooraf niet precies waar om welke spullen wordt gevraagd. De lijsten met aanvragen zijn nog maar net bekend”, zegt Mulders. In De Karkooi zal het in vergelijking met voorgaande jaren in ieder geval een stuk rustiger zijn. Hij hoopt dat opslag en museumruimte daar volgend weer volledig te bezichtigen zijn. Het belooft op zaterdag 3 augustus in de contreien van de Tiggeltseberg, te midden van veel bedrijvigheid en aanwezige levende have, aangenaam toeven zijn.

Informatie

De Boerendag in Rijsbergen is een gezellig dagje uit voor het gehele gezin. Het boerenleven van zestig jaar geleden komt opnieuw tot leven op de eerste zaterdag van augustus. Meer informatie via www.boerendagrijsbergen.nl.

BIJDRAGE CHARLES LUIJTEN