RIJSBERGEN – In de contreien van de Tiggeltseberg vindt komende zaterdag de 41ste editie van de Boerendag in Rijsbergen plaats. De dorsploeg en de folkloregroep nemen bezoekers mee terug in de tijd door het vroegere boerenleven na te spelen.

Bij het opendoen van de dubbele kastdeuren van de garderobe, waarin al die oude boerenkledij uit grootmoeders tijd wordt bewaard, komt de geur van de mottenballen je meteen tegemoet. De kleding die de komende Boerendag gedragen behoort te worden komt na ’n jaar weer uit de kast. Het blauwe schort, de boezeroen, de muts en het hoedje uit de jaren ‘20 worden weer aangetrokken of opgezet. De rode halsdoek, ook te gebruiken als snotlap, wordt niet vergeten. “Er zijn kledingstukken bij van meer dan negentig jaar oud”, zegt Riet Hendrickx-de Koning die al sinds 1992 deel uit maakt van de folkloregroep waarover zij samen met Anja Verschueren uit Hellegat de leiding heeft. “Bestuurslid Rika Rennen benaderde mei voor het mede uitbeelden van een boerenbruiloftsviering. Het was mijn eerste Boerendag, ik kon die niet meer loslaten. Ik prakkiseer er dan ook niet over te stoppen”, zegt Riet Hendrickx.

Altijd plezierig
De folkloregroep telt ruim veertig personen, zowel groot als klein. Beide dames weten, vanwege het agrarisch bloed dat door hun aderen stroomt, precies het er vroeger op het boerenerf en in de boerderij aan toeging. Dat laatste is nodig. De folkloregroep brengt tijdens de Boerendag in spelvorm het vroegere leven, wonen en werken in beeld. Dat is vooral interessant voor de stedelijke bezoekers. Riet Hendrickx, ze groeide op in Kaarschot, hoopt nog heel wat jaren actief aan het cultureel evenement van haar dorp te kunnen meedoen. “Het is er altijd zo plezierig en de kleinkinderen neem ik in stijl gekleed mee. Ze spelen op hun manier een actieve rol in het geheel en vinden dat geweldig”, zegt Riet wiens vader Louis de Koning ooit met paard en overkapt gerij op zondagmorgen naar de kerk reed.

Vriendenclub
De deurbel bij Riet Hendrickx luidt. Het is Jan Smits. De 71-jarige boerenzoon komt van oorsprong uit Effen en maakt inmiddels al weer heel wat jaartjes deel uit van de dorsploeg van de Boerendag. “Lang is Toon Rombouts de voorman geweest nu is dat Jac Graumans. Het is een echte vriendenclub, waarin iedereen zijn eigen dorsvlegel heeft. We zijn druk aan het oefenen en doen dat momenteel op Oekel bij Wim Huijbregts. Zo nu en dan worden we gevraagd elders op te treden. Na de Boerendag moeten we een demonstratie verzorgen in Zeeland. Dat is toch wel leuk, hoor. Eén ding vind ik een beetje jammer. De Trekkertrek had bij de Boerendag moeten blijven. Misschien niet leuk dat ik het zeg, maar ik voel het nu eenmaal zo en ben niet de enige”, besluit Jan Smits.

BIJDRAGE CHARLES LUIJTEN

Jan Smits (links) en Riet Hendrickx-de Koning met kleinkind. FOTO CHARLES LUIJTEN