Een stoelendans op de Rijsbergse Boerendag. © Pix4Profs/Jan Stads

Een stoelendans op de Rijsbergse Boerendag. © Pix4Profs/Jan Stads

Bijna niemand komt met lege handen terug van de Boerendag in Rijsbergen. Er lopen mensen met bakjes aardbeien, pruimen, een paar nieuwe sokken of handgemaakte rieten manden.

De familie Huibregtse uit Roosendaal heeft ook een tas vol fruit bij zich. Al is het de vraag of de aardbeien waar Liv (9) en Rafi (6) zich aan tegoed doen, het zullen redden tot thuis. Vader Bas draagt een houten kerststal met zich mee. ,,Voor Liv”, zegt hij. ,,Ze heeft heel veel playmobilpaarden en dan kan dit mooi als stal dienen.”

Rafi mocht voor zichzelf een raceauto kopen. ,,En ik heb ook zelf touw gemaakt.” Liv genoot als paardenliefhebber erg van de verrichtingen van de hoefsmid.

De boerendag in Rijsbergen verbindt het boerenleven van vroeger aan een gezellig dorpsfeest anno 2019. Terwijl op het veld een paar dorsers tonen hoe ze in de vorige eeuw het graan verwerkten, staan op de braderie de poffertjes- en de Turkse delicatessenkraam gebroederlijk naast elkaar.

Hardstyle

In de grote tent zitten Esmee Vrins en Elleke Nouws samen een drankje te drinken. Hoewel ze pas 14 zijn verheugen ze zich op het feest dat ’s avond plaatsvindt in dezelfde tent. Thuis luisteren de meiden voornamelijk hardstyle. Dat ligt aanzienlijk dichter in de buurt bij de muziek die de dj’s die avond zullen gaan draaien dan de schlagermuziek die overdag nog door de ruimte schalt. ,,Toch is dit óók leuk’, zegt Esmee. ,,En gezellig”, vult Elleke aan.

De folkloregroep koos vorig jaar al voor het thema ‘Gouden Bruiloft’. Na de afgelasting dat jaar zijn de draaiboeken geduldig blijven liggen en zo kon er dit jaar alsnog een feest gevierd worden. Compleet met stoelendansen en zakdoekje leggen, een ritje in de koets tijdens de grote optocht en verschillende muzikale hommages.

Op de tafel ligt een gestencilde feestgids. Gekopieerde blaadjes, het voorste in kleur, met een nietje erdoor. Iedereen die in de jaren tachtig een bruiloft bezocht, herkent ze nog.

Het ‘gouden paar’, Martien en Julia Aerts, is in werkelijkheid pas over drieënhalf jaar toe aan hun gouden huwelijksfeest. ,,Wat mij betreft mag de folkloregroep dan óók ons feest komen organiseren”, zegt Martien breed lachend.

Onding

Sjef Brock uit Alphen geniet van de oude tractoren op de boerendag. Zelf heeft hij zijn Sift td4 meegenomen, één van de drie oude tractoren die hij als hobbyobject heeft aangeschaft. Zijn Allis Chalmers en de Fiat staan nog thuis.

,,De Vierzon 302”, antwoordt hij op de vraag wat hij de mooiste tractor van het veld vindt. ,,Dat is de mooiste. Maar het is tegelijkertijd ook een onding. Hij rijdt prettig, maar zijn gloeikopmotor doet er een eeuwigheid over om warm te lopen. Dit type stamt uit de jaren vijftig en is best lang gebouwd.”

De Sift die hij deze Boerendag bij zich heeft rijdt nog wel, maar is verder niet gerestaureerd. ,,Dat heb ik nog niet gedaan en dat ga ik ook niet doen”, zegt hij gedecideerd. ,,Vrouwen van 70 jaar ga je ook niet verbouwen.”