boerendag-rijsbergen-2-foto-charles-luijten-mediumRIJSBERGEN – Na maanden van voorbereiding is het weer zover: Rijsbergen is klaar voor de Boerendag. De legendarische karren, wagens en machines kunnen weer tevoorschijn komen.

Rijsbergen wacht komende zaterdag de veertigste uitgave van de Boerendag. Dorpsbewoners en de vele deelnemers ‘van buiten’ zijn er klaar voor. Maandag werd het draaiboek gezamenlijk door de hulptroepen nog ’n keer doorgenomen. Thans wordt gewerkt aan het in orde brengen van de terreinen.

Toegang vrij
Kalveren en vaarzen, waarvan de laatste op het punt staan het predicaat koe te krijgen, worden voor de zoveelste keer van kop tot staart gewassen opdat ze keurig gepoetst en blinkend voor de ogen van jury gebracht kunnen worden. Nagenoeg hetzelfde geldt voor meerdere soorten dieren die naar de Boerendag komen. Wat de jubileumeditie van zaterdag het grote publiek zoal te bieden heeft, leest u hier >
Daarbij zal het u opvallen, dat het opnieuw de moeite waard is een bezoek aan dit nostalgisch festijn te brengen. Zeker voor degene die er nog niet eerder is geweest. De toegang is vrij.

Herinneringen
Heel wat fietstoeristen stapten vorige week net even buiten de Rijsbergse dorpskom van hun fiets.
“Effe kijken, Teun, dit roept herinneringen van vele jaren geleden op”, zei een bejaarde vrouw tegen haar man. Op het land van de familie Nooren werd op dat moment door Boerendagvrijwilligers met behulp van een legendarische zelfbinder de rogge (graan) geoogst. Het seizoen hiervoor is aangebroken.
De graanschoven gingen vervolgens op transport met bestemming Boerendag om daar met de dorsvlegel – dan wel door een zogeheten dorskas – verder bewerkt te worden. Om terug te komen op het wat oudere paar: dat kijkt zich de ogen uit en belooft zaterdag 6 augustus absoluut naar Rijsbergen te komen. Het wordt voor het koppel de eerste keer.

Omlijsting
Tussen een braderie en het boerenleven van vroeger ligt geen enkele relatie: de braderie tijdens de Boerendag is een extra publiekstrekker. Beschouw deze dan ook slechts als een omlijsting van het levend schilderij dat de Boerendag voorstelt. De marktbezoekers komen automatisch het grote Karkooiplein op om met anderen de vele activiteiten die daar plaatsvinden te aanschouwen.
Broodtrommel en thermosfles kunnen thuis gelaten worden. De grote feesttent biedt de mogelijkheid om daarin een drankje of koud of warm hapje te bestellen.

Vermaak
Zaterdag 6 augustus keert Rijsbergen even terug naar die ‘ goeie ouwe tijd’, een uitdrukking die we vaker hebben gehoord. Dan hebben we over het de eerste helft van de vorige eeuw.
Of het toen werkelijk zo goed was, is echter nog maar de vraag. Interessant, leerzaam en gezellig zal het opnieuw beslist worden. Een der sterke kanten van de Boerendag is dat niet alleen volwassenen maar vooral ook kinderen er zich telkens bijzonder weten te vermaken vanwege de attracties die speciaal voor de jeugd in het leven zijn geroepen. Dus zaterdag Boerendag, waar alle ingrediënten aanwezig zijn voor een in elk opzicht geslaagd dagje uit. BIJDRAGE CHARLES LUIJTEN