RIJSBERGEN – Gratis entree, een andere terreinindeling, de herintroductie van een nostalgische optocht en meer interactie met het publiek. In de aanloop naar de 39ste editie van de Boerendag op zaterdag 1 augustus van dit jaar heeft de organisatie besloten het roer drastisch om te gooien.

DOOR ADDO SPRANGERS

Samen met de medewerkers heeft het bestuur van de Boerendag enkele bijeenkomsten gehad en gesproken over de te volgen koers van de Boerendag. Daarbij zijn de sterke punten en de kansen voor dit jaarlijkse evenement benoemd. Punten waarop de organisatie, bestaande uit een aantal commissies en werkgroepen, zich gaat richten. Trefwoorden hierbij zijn:  gezellig, educatief, boerderijdieren,  nostalgisch, braderie,  veekeuringen en betaalbaar.

Optocht

Uitgangspunt is en blijft dat de Boerendag een dagje uit moet zijn voor het hele gezin en dat de kosten minimaal moeten zijn. Daarnaast moet het plattelandsleven van weleer worden uitgebeeld en geldt dat boerderijdieren  een centrale plaats krijgen. De braderie en de kinderkermis blijven volgens de organisatie overeind. Wellicht worden deze zelfs uitgebreid. Daarnaast wordt ingezet op volop vertier op en nabij de terrassen. Alle deelnemers krijgen bovendien het verzoek zich interactief op te stellen en het publiek zoveel mogelijk te betrekken bij hun voorstelling dan wel demonstratie. Verder worden de mogelijkheden onderzocht om de nostalgische optocht zoals die vroeger plaatsvond weer richting het dorp te laten trekken. De organisatie geeft aan dat de veiligheid voor mens en dier daarbij uiteraard centraal staat. Diverse medewerkers krijgen dan ook een andere taak en worden bijvoorbeeld ingezet als  verkeersregelaar. De entreeposten komen immers te vervallen. Alle maatregelen gaan gepaard met een volledig nieuwe en andere terreinindeling. Met de nieuwe koers blikt de organisatie van de Boerendag alvast vooruit naar het jubileumjaar 2016. Dan wordt de 40ste editie van de Boerendag gehouden. FOTO ARCHIEF DE BODE