Moet er nog water in de zojuist aangelegde vijvers? Geen probleem, de plaatselijke brandweer rukt uit en zorgt dat de twee waterpartijen op het terrein aan de Tiggeltsebergstraat in Rijsbergen vol komen te staan.

“We komen met eenden, ganzen, kraanvogels, kookaburra’s en nog meer vogels naar de Boerendag”, zegt voorzitter Jos Christianen van Aviornis West-Brabant, terwijl andere leden van de vereniging naast de vijvers een volière bouwen. De ‘vogelhoek’ is een klein onderdeel op het programma van de Boerendag, die morgen (van 10.00 tot 17.30 uur; ’s avonds After Party) aan zijn 35e aflevering toe is. Belgische knollen, pony’s, muildieren, schapen; aan dieren geen gebrek op het terrein van acht hectare (tien voetbalvelden).

Aan de Tiggeltsebergstraat komt het boerenbestaan van weleer weer tot leven. Boeren en buitenlui trekken voor de gelegenheid klederdracht aan. Ook 120 historische tractoren komen van stal. De Friesche Carrouselgroep geeft een voetbalshow. De kermis is voor tweeënhalve euro heel de dag toegankelijk. En uiteraard komen de karren, wagens en landbouwwerktuigen uit de Karkooi. Voor de optocht over het terrein worden er lastdieren aangespannen. Op twee demonstratievelden en in een grote en kleine tent is heel de dag van alles en nog wat te doen.

“Een graad of twintig is voor ons het best. Dan gaan de mensen niet naar het strand maar komen ze hierheen. In dat geval rekenen we op twintigduizend bezoekers”, zegt bestuurslid John Martens (29) van de stichting Boerendag. Die kan rekenen op de inzet van zevenhonderd vrijwilligers; Rijsbergen telt zesduizend zielen.

Veertig tot vijftig paar ‘helpende handjes’ zijn woensdagavond begonnen met de opbouw en inrichting van het Boerendagterrein. Ze hebben een grote en kleine tent opgeslagen. Ze stellen ook drie kilometer hekwerk op. En zorgen voor verwijzingen naar de tien hectare gratis parkeerterrein. De entree tot de Boerendag is vier euro; kinderen tot twaalf jaar gratis. “Het is een dag vol gezelligheid”, meent Martens.

www.boerendagrijsbergen.nl