RIJSBERGEN – Een afterparty zonder dat de party zelf plaats heeft gevonden. Dit opmerkelijke fenomeen deed zich zaterdagavond voor in Rijsbergen. Geen boerendag, wél een zeer geslaagde afterparty. De extreme temperaturen deed de organisatie van het jaarlijkse boerenevenement al anderhalve week geleden besluiten het feest overdag af te gelasten. Tegelijkertijd wilden ze de jeugd hun feestje ’s avonds niet onthouden.

,,Het was een moeilijke keuze, maar ik ben ervan overtuigd dat het de enige juiste keuze was”, zegt Riet Hereijgers namens de organisatie. ,,Welk weerstation we er ook op nasloegen, anderhalve week geleden, ze gaven allemaal temperaturen aan van 30 graden of warmer. Veel te warm voor veel van onze wat oudere bezoekers en zeker ook te warm voor de dieren. Dat zou betekenen dat we allerlei extra maatregelen zouden moeten treffen terwijl de bezoekersaantallen waarschijnlijk alsnog achter zouden blijven. Dat zou tot een te groot gat tussen uitgaven en inkomsten leiden.” 

Het geeft een bevreemdend beeld, op de zaterdagavond. De feesttent staat er ietwat plompverloren bij in het verder lege veld. Desalniettemin was het een geslaagde afterparty. Het warme weer, dat overdag zo’n spelbreker was, blijkt ’s avonds heerlijk aangenaam te zijn. Meer dan 1.000 feestvierders wisten de tent – en de daarin geplaatste tap – goed te vinden. Dat boerenjongeren niet bang zijn om te sjouwen, is goed terug te zien wanneer bezoekers met soms wel drie of vier bladen bier tegelijkertijd van de bar af komen. 

Clownspak

De prijs voor de meest creatieve outfit, mocht deze uitgereikt worden, zou ongetwijfeld gaan naar Mark Haperen (32) in zijn clownspak. Op 28 september gaat hij ‘Ja’ zeggen tegen zijn lief Maaike. In aanloop daarnaartoe namen zijn vrienden hem vandaag mee kleiduif schieten in Wouw om vervolgens per solex terug te rijden naar het feest in Rijsbergen. In tegenstelling tot zijn aanstaande, is Mark niet geboren en getogen in Rijsbergen. ,,Ik kom oorspronkelijk uit Gilze”, laat hij weten. ,,Ik bezoek de boerendag al jaren. Normaal komen we dan aan het eind van de middag even kijken waarna we blijven voor het feest ’s avonds.”

Kelly Vermeeren (15) baalt een beetje van het feit dat ze niet deel heeft kunnen nemen aan de kalverkeuring die normaliter plaatsgevonden zou hebben. ,,Maar ik snap het wel. Het is jammer, ik had al goed geoefend met enkele kalveren maar het was voor de dieren gewoon te warm geweest vandaag.” Ze kwam als klein meisje al jaarlijks op de boerendag. Dit is de derde afterparty die ze bezoekt. Haar schoonzus (‘onze vriendjes zijn broers’) Lisanne Machielsen (19) viert het feestje voor de vijfde keer mee. ,,Het is gewoon altijd gezellig hier.” Op eerdere boerendagen kwam ze altijd wel even een kijkje nemen. ,,Ook omdat leden van het buurtschap meestal bij de muntenkassa zitten”, legt ze uit.