image-5126353[1]RIJSBERGEN – Ringsteken met Belgische trekpaarden, een keuring van Shetlanders en een honderdtal oude tractoren. Voor een dagje ging Rijsbergen zaterdag met het evenement Boerendag Rijsbergen zestig jaar terug in de tijd; naar het boerenleven van toen.

“Die houten schoolbanken en die oude kacheltjes, ja, dat doet mij echt weer aan vroeger denken”, zegt Liza van Elsacker, doelend op de materialen in het Boerendag Museum de Karkooi.  Net als voorgaande jaren is Van Elsacker voor de Boerendag afgereisd naar Rijsbergen. “Ik ben geboren in 1946, dus het is leuk om de oude cultuur te zien herleven.”

De 39e editie van de Boerendag trekt veel bekijks. Het is zonnig en, belangrijk: het evenement is dit jaar gratis. “Ik denk dat die keuze goed uitpakt”, zegt Piet van den Broek, die al acht jaar met zijn oldtimertractoren naar Rijsbergen trekt. “Het is volgens mij iets drukker dan voorgaande jaren. Toen moest je 5 euro entree betalen. Voor gezinnen ben je dan al snel 20 euro kwijt.”

Vanwege de teruglopende belangstelling de afgelopen jaren besloot de organisatie in februari dat het evenement ‘op de schop’ moest. Het afschaffen van entreegeld is onderdeel van die nieuwe koers. “Omdat er geen entree was, hebben we het aantal bezoekers niet geteld. Maar ruw geschat denken we dat er 15.000 man naar het terrein is gekomen”, zegt Riet Hereijgers namens de organisatie.”