RIJSBERGEN – De catering is een belangrijke bron van inkomsten voor de Boerendag. Het evenement moet zich dan ook volledig met eigen inkomsten moet zien te bedruipen. Dankzij bevlogen vrijwilligers lukt dat al veertig jaar.

“Wenst u er misschien graag wat mosterd bij”? Dat vragen de vrijwilligers van de Boerendag die de catering verzorgen herhaaldelijk aan de bezoekers die om een broodje met worst vragen. Een van hen is Toos Martens. Zij behoort met haar 38 jaar inzet tot het clubje vrijwilligers dat het langst met de Boerendag de handen uit de mouwen steekt. Wat bezielt Toos Martens na zoveel jaar om door te gaan? Bij de Boerendag zijn ze er in ieder geval erg blij mee.

Inventaris
“Het is geweldig er op de één of andere manier als vrijwilligster bij betrokken te zijn. Op drie jaar na ben ik er vanaf het begin bij, kort erna volgde ook mijn man Theo. Vorig jaar kon die niet meehelpen om gezondheidsredenen waardoor ook ik verstek moest laten gaan. Ik voelde mij toen allerminst prettig in het vel zitten. Ik kijk alweer uit naar de Boerendag”, zegt een enthousiaste Toos Martens bij wie ze thuis in Breda een tuinderij hadden. Ze is nog lang niet van plan om te stoppen, ook haar Theo niet. Beiden kun je populair gezegd dan ook tot de inventaris van het agrarisch getint evenement rekenen dat 4 augustus voor de 41ste keer plaatsvindt.

Vakantie
Schuin tegenover haar woont Marina van Caam-Schrauwen. Ook zij, moeder van vier kinderen, is fanatiek medewerkster van de Boerendag. “Mijn kinderen gingen in 2006 samen met hun vader op vakantie terwijl ik thuis bleef. Om de tijd wat te vullen wilde ik mij graag op de Boerendag als vrijwilligster nuttig maken en vroeg aan Toos of ze mij misschien in de catering zouden kunnen gebruiken. Het was meteen gebakken. Ik draai de komende Boerendag voor de elfde keer mee. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om weg te blijven. Niet rekening houdend met de datum had ik vorig jaar mijn vakantie geboekt, maar toen ik daar achter kwam heb ik die meteen afgeblazen en verzet. Dat was gelukkig nog mogelijk”, zegt de rasechte Rijsbergse.

Broodjes
De dames zijn dus strakjes op de eerste zaterdag van augustus in de grote consumptie/feesttent te vinden. Daar zijn ze die morgen al vroeg van de partij om de koffieapparaten in werking te zetten. “Gemiddeld genomen smeren we – buiten de niet te tellen sneden roggebrood met gekookt buikspek en het warm maken van worst, gehaktballen en soep – tussen de 4.000 en 5.000 broodjes”, zegt de doorgewinterde Boerendag-vrijwilligster Toos Martens. Marina van Caam heeft zelfs haar vriend uit Amsterdam vorig jaar zo warm weten te krijgen op de Boerendag de helpende hand uit te steken. “Dat beviel hem zo goed dat hij ook dit jaar niet overslaat. Hij vindt het prachtig en geniet met volle teugen van de sfeer”, zegt Marina.

BIJDRAGE PLUS FOTO CHARLES LUIJTEN